Landskapsfoto med mobilen

©Jonathan Stenvall, Iphone 8

Leta förgrunder


Våra ögon ser världen i 3D, det skiljer sig från kamerans som istället avbildar det den ser i 2D vilket leder til att vi ofta blir missnöjda när vi ser den färdiga bilden, den känns platt och saknar djup.


Det finns flera tips och trix för att skapa djup i sin bild men det absolut lättaste är kanske att hitta en förgrund i bilden. En förgrund kan vara vad som helst men gärna något som skiljer sig lite från resten av scenen. På så sätt upplevs bilden som uppdelad i olika lager och ögat ’’vandrar’’ från lager till lager inåt i bilden.

©Jonathan Stenvall, Iphone 8

Dåligt väder är utmärkt fotoväder


Snöstorm, åskväder och hårda vindar är inte väderförhållanden som dem flesta eftersöker men ett riktigt skitväder är som julafton för dem många fotografer. Dramatiska moln skapar en stämningsfull himmel och har man tur letar solen sig fram och skapar spännande kontraster i bilden. 

©Jonathan Stenvall, Iphone 8

Gyllene timmen 


Gryning och skymning är det mest klassiska landskapsfotoljuset och av god anledning. Precis innan solen gått ned och stunden efter den gått upp brukar kallas den gyllene timmen och är den tid på dagen då ljuset för landskapsfotografering är magiskt. 

©Jonathan Stenvall, Iphone 8

Linjer och kurvor 


Linjer och kurvor fångar betraktarens blick och leder den inåt i bilden, en utmärkt teknik för att skapa djup i en bild. I bilden ovan slingrar sig det lilla vattendraget igenom i bilden i det som kallas en ''s kurva''. Dem är ofta mycket behagliga att titta på och blicken följer s-kurvan igenom bilden samt utforskar alla dess lager.