4 fotoprojekt för att boosta din Kreativitet 


För dig som har idétorka

eller behöver ny inspiration för din mobilfotografering har vi samlat 4 tips med kreativa fotoprojekt och hur du utför dem.

©Jonathan Stenvall, Iphone 8

Fotografera silhuetter

Snyggt, tacksamt och väldigt simpelt är det att fotografera silhuetter. Utnyttja det vanligtvis svårfotograferade ljuset med hårda ljuskontraster och hitta spännande motiv som gör sig bra frilagda mot en dramatiska himmel. 


När:

För att skapa en silhuett krävs stora kontraster i ljuset som ofta bildas under gryning och skymning, motiv som då ligger i skuggan och avtecknar sig mot den ljusa himlen blir då snygga graffiska silhuetter. 


Hur:

För att skapa silhuetten behöver din mobilkamera exponera efter den ljusa himlen så att himlen efterliknar verkligheten medan dina motiv du vill ha i siluett blir mörkare. Ett tips när du tar bilden är att klicka på den ljusaste delen av himlen så brukar kameran sköta resten. 


Att tänka på:

HDR funktionen är till för att utjämna stora ljuskontraster och motverkar därför silhuetter, se därför till att stänga av din HDR funktion vilket oftast görs i kamerans inställningar under ''kugghjulet''. Mera om HDR kan du läsa om i vår mobilfotoskola©Jonathan Stenvall, Iphone 8

Reflektioner

Att fotografera vatten och reflektioner är ofta roligt och kan ge spännande resultat, allt från en perfekt spegelbild av landskapet på en stilla vattenyta eller mera abstrakta måleristiska bilder som man kan betrakta länge och drömma sig bort i. 


När:

Vattnet kommer himlens ljus och färg eller objekt i närheten, därför brukar det vara optimalt att fotografera reflektioner när himlen är extra dramatisk med mörka åskmoln eller en färgsprakande soluppgångar. Att leta häftiga reflektioner i en båthamn brukar också vara tacksamt då båtar och bryggor i olika färger ger spännande reflektioner som funkar bra på bild.Att tänka på:

Försök att få med något / några flytande objekt på vattenytan (Till exempel färgglada löv) vilket kommer ge din bild får en extra dimension.©Jonathan Stenvall, Iphone 8

Se upp! 

Rikta blicken uppåt och se världen från ett grodperspektiv. Att leka med nya vinklar och nya sätt att se en scen på kommer att boosta din kreativitet och dina bilder


Hur:

Hitta flera höga raka träd som står nära varandra och ta en låg vinkel samtidigt som du riktar kameran upp mot trädtopparna. Låt ditt närmsta träd gå i en diagonal över bilden.Att tänka på:

Om du har en mobiltelefon med vidvinkelfunktion är detta ett utmärkt tillfälle att sätta på den för att få med så mycket träd som möjligt och bidra till känslan av att man sugs in i bilden.©Jonathan Stenvall, Iphone 8

Små landskap

Snygga och intressanta motiv finns överallt om man letar efter detaljer och ''små landskap'', testa att ge dig ut och leta efter linjer, kontraster och färger och skapa grafiska eller nästan abstrakta bilder av vardagliga motiv.


När:

Ett mjukt diffust ljus är ofta att föredra när man fotograferar närbilder, gå ut på molniga dagar eller leta motiv i skuggan på molnfria sommardagar med hårt solljus.  


Hur:

När du hittat ditt motiv går du så nära du bara kan med kameran, tillslut kommer du komma innanför kamerans närgräns då den inte hittar skärpa/fokus och då får du backa bak en eller två centimeter. Zooma sedan in så ditt motiv fyller ut hela bilden men ta det försiktigt då bildkvaliteten försämras kraftigt när du zoomar. 


Att tänka på:

Det kan vara svårt att få ditt motiv skarpt när du går in på detaljnivå då skakningsoskärpa är vanligt förekommande. Testa att ta serietagning då kameran tar flera bilder i snabb följd, ofta blir åtminstånde 1 bild i serien skarp och resten kan du radera. Serietagning aktiveras på dem flesta mobilkamerorna genom att hålla in avtryckaren eller volymknappen.